Záchranári rozbehli projekt Sanitka odišla...

15.04.2009 Poprad

Poprad 15. apríla (TASR) - Podtatranskí záchranári z Emergency Medical Service (EMS) rozbehli dnes projekt zameraný na zlepšenie informovanosti všetkých, ktorým blízkeho človeka práve odviezla sanitka záchrannej zdravotnej služby.
Riaditeľ EMS Ján Hencel vysvetlil, že sa inšpirovali skúsenosťami pražských kolegov, so súhlasom ktorých vydali leták \"Sanitka odišla... \" s odpoveďami na najčastejšie kladené otázky. Je to informačný leták, ktorý vysvetľuje napríklad, prečo nemôžu svojho blízkeho sprevádzať v sanitke, čo sa deje s pacientom počas transportu či po príchode do nemocnice. Obsahuje tiež zoznam telefónnych čísel miestnych nemocníc, kam môžu zavolať a informovať sa o zdravotnom stave pacienta po odchode sanitky. Cieľom je pomôcť s odpoveďami na otázky, ktoré často padnú až po odchode sanitky a ktoré už nie je komu adresovať.
Leták ponúka užitočné rady. Príbuzným odporúča, aby sa zbytočne netrápili výčitkami, či urobili pre pacienta všetko, čo mali a mohli, aby sa snažili upokojiť. Kým záchranári dokončia prácu a odovzdajú pacienta do nemocničnej starostlivosti, kde urobia potrebné vyšetrenia a stanovia presnú diagnózu, ubehne približne hodina. \"Do tej doby nemá zmysel niekam volať. Radšej využite tento čas na informovanie ďalších zainteresovaných osôb, teda ostatných príbuzných, známych a blízkych pacienta. Zrušte jeho prípadné schôdzky, \" radia záchranári. Pripomínajú tiež, že stav pacienta sa vyvíja aj počas transportu, preto môže byť presmerovaný do iného zdravotníckeho zariadenia, než aké udala posádka sanitky. \"V takomto prípade môžete zavolať na linku 155, kde vám operátorka oznámi, kam bol pacient skutočne prevezený. Nezabudnite jej uviesť meno pacienta, približný čas poskytnutia starostlivosti a číslo výjazdovej skupiny. \"
Na margo jednej z najčastejšie kladených otázok - prečo nemôžu príbuzní sprevádzať pacienta do nemocnice v sanitke, Hencel konštatoval, že sanitka je malá jednotka intenzívnej starostlivosti. Je vybavená prístrojmi na zistenie všetkých životných funkcií pacienta. Platia tam prísne bezpečnostné a hygienické predpisy a jazda s majákmi podlieha zvláštnym predpisom. Počas prevozu pokračuje vyšetrovanie, zisťovanie životných funkcií a intenzívna starostlivosť o pacienta. Záchranár alebo lekár ho pripravuje na príjem v nemocnici, čo vyžaduje pokoj a dostatok priestoru. Prítomnosť príbuzných by mohla skomplikovať prácu záchranárov pri náhlom závažnom zhoršení zdravotného stavu pacienta. Výnimkou sú rodičia malých detí a opatrovníci duševne postihnutých či nesvojprávnych osôb.
 

Vyberte región